De noodzaak van een goede structuur in uw familiebedrijf.

Wie ben ik, dat ik u adviseer om de zaken in uw familiebedrijf anders in te richten?

Ik ben coach en begeleider van familiebedrijven en weet door eigen ervaring hoe belangrijk het is om een werkbare -en effectieve bedrijfsstructuur te hebben. Alleen dan komen uw vakkennis, ervaring en waarden van uw bedrijf het beste naar boven.

Ontbeert dan elk familiebedrijf een hechte organisatievorm en doen ze maar wat?

Dat is overdreven, maar het komt wel voor. Familiebedrijven draaien ook op overlevering en ervaring.

‘”zo doen we dat hier al jaren en dat veranderen we niet”.

Hier ziet de u de drie delen en de overlap in het familiebedrijf.

cirkelmodel familiebedrijvenOrganisatievormen in het familiebedrijf.

Dus, om het beste uit uw familiebedrijf te halen is het fijn als deze ingebed is in een vorm en organisatiestructuur die bij uw bedrijf past.

Ik ben meerdere vormen tegengekomen in mijn tienjarige praktijk.

Voor de aandelen zijn er de z.g. Stak(en) opgericht, de stichting waarin het vermogen is ondergebracht en waar de regels staan hoe het vermogen verdeeld is en in de toekomst verdeeld zal worden.

Dan is er de familieraad, ook toegankelijk voor familie die niet werkzaam is in het bedrijf maar bijv. wel als (passief) aandeelhouder

De raad van bestuur of directie, meestal met meerdere familieleden, is de zetel waar de beslissingen kunnen worden geenomen. De zeggenschap bevindt zich op deze plek. Hier kijkt vaak zijdelings een adviseur van buitenaf mee, die een ‘vriend’(in) van de familie’ is.

Daaronder staat het managementteam dat de dagelijkse beslissingen nemen. Een bedrijfsleider of CEO is hier de eindverantwoordelijke met beslissingsbevoegdheid.

Dit zijn Top-down mogelijke vormen waar met elkaar overlegd wordt en die structuur en vormgeven aan het reilen en zeilen van het bedrijf.

In de volgende link vindt u meer over de financiële en fiscale aspecten. https://bedrijfsopvolging.nl/wp-content/uploads/2014/01/ING-Eigendomsoverdracht-in-het-famiilebedrijf-tcm14-149681.pd

Kleine familieondernemingen.

Bij een kleiner bedrijf zijn de lagen meer met elkaar versmolten en zijn de lijnen korter. Soms komt er te veel druk op bepaalde personen als de rolverdeling niet helder is. Deze mensen nemen dan te veel werk op zich. Vanuit z.g. ’reddersgedrag’ nemen ze anderen ongevraagd werk uit handen. De gedacht is dan, ‘jij kan dat niet goed, ik doe dat wel’. Zo is het bordje snel vol en valt na verloop van tijd iemand uit.

Maar ook bij grotere bedrijven komt het voor dat een kleine groep beslissers te veel naar zich toe trekken i.p.v. het werk en bevoegdheden te delegeren.

In dat geval zijn op papier de afspraken wel bepaald, maar is het in de praktijk toch zo dat enkele familieleden het beleid bepalen, buiten de afgesproken weg om en zo hun stempel op de het bedrijf drukken.

Leiderschapsvormen De valkuil van alleen willen beslissen.

is dat er zoveel micromanagment gaat plaatsvinden dat de effectiviteit en kwaliteit achteruitgaat. Eigenlijk wordt de manier waarop het bedrijf ooit klein is begonnen dan toegepast op een bedrijf dat hierop niet meer is ingericht.

Deze situatie kan een vertrouwensbreuk geven die de familiebanden lelijk kan verstoren. Dit is meestal de aanleiding waarop ik bij een familiebedrijf gevraagd wordt om hier weer beweging in te krijgen.

In mijn coaching besteed ik eerst veel aandacht aan de verstoorde relaties. Zodra deze weer voldoende zijn hersteld en er weer een veilige dialoog mogelijk is, is het tijd om te onderzoeken wat er aan organisatiestructuur ontbreekt.  Wat zou nu een goede manier zijn om met de belangrijke betrokkenen te overleggen en hoe richten we dit in?

Ook hier spelen de behoeftes van de betrokkenen en de koers van het bedrijf een belangrijke rol.

Lange, midden – en korte termijndoelen horen op de juiste beslissing laag te liggen en worden uitbesteed aan de medewerkers die daarvoor geschikt zijn.

Drie leiderstypen.

Een belangrijk aspect in uw familiebedrijf is die van het leiderschap. We onderscheiden drie typen:

De verantwoordelijke leider is de degene aan wie formeel de autoriteit is toegekend, degene van wie de besluiten zonder veto uitgevoerd worden en daarmee degene met de macht om te belonen en te sanctioneren.

De effectieve leider is degene die in de praktijk de meeste invloed heeft. De effectieve leider zorgt ervoor dat de taken worden uitgevoerd. In een groep of organisatie kan in principe ieder groepslid effectief leiderschap op zich nemen.

De psychologische leider heeft onderhuids of op psychologisch niveau de meeste invloed. Naast het ‘dorpshoofd’ is er vaak een ‘medicijnman’ die bepaalt of, en zo ja: hoe er gewerkt wordt en of een verandering doorgang kan vinden.

Neem uw familiebedrijf is onder de loep en bekijk is goed wie nu welk leiderschap vervult. Het geeft u inzicht in waar mensen terecht kunnen bij problemen en wie er de zaak aan de gang houdt!

Wilt u bij deze processen begeleiding zoeken, dan kan ik u daarbij ondersteunen en coachen!