Begeleiding van de opvolging in het familiebedrijf

Een familiebedrijf functioneert als op een continue lijn waarop diverse knooppunten zitten. De lijn is ooit begonnen en waar en wanneer het stopt is onbekend.

Deze knooppunten zijn de belangrijke gebeurtenissen in het familiebedrijf zoals een verhuizing, een opvolging in het familiebedrijf of een overname. Ook het afscheid nemen van iemand die lang in het familiebedrijf werkzaam is geweest is een belangrijk punt.

Wat gebeurt er bij een opvolging in het familiebedrijf?

Bij een opvolging in het familiebedrijf komen twee punten samen, iemand komt als nieuwe directeur en iemand verdwijnt. De manier waarop is natuurlijk per familiebedrijf verschillend. Maar het is duidelijk dat het bedrijf overgaat van de ene hand in de andere. Aan de ene kant zal senior de regie moeten gaan loslaten. Immers junior kan pas ontvangen als er iets gegeven wordt.

Met name geldt dit voor bevoegdheden, de rol van de directeur en bijbehorende ‘status’ is iets wat lastig is te geven en nog lastiger om te nemen.

Ik merk dat bij de opvolging er altijd meer scherpte in diverse posities komt. De eigenaar wil (terecht) goed verkopen voor zijn of haar oude dag, de opvolger wil het kunnen betalen en bovendien liever investeren en beleidswijzigingen doorvoeren. Dit kost tijd en geld. De kunst is om ‘het samen te doen’ in overleg en met een gespreksleider erbij.

Inzicht

Zo ontstaat inzicht in deze ogenschijnlijk eenvoudige transactie. Maar wat is het ingewikkeld met de emoties, de balans van geven en nemen en het veranderen van de posities en rollen.

Het ‘zelf willen doen; is een van de valkuilen. Om geld te besparen wordt het binnenshuis bedacht en uitgevoerd. De problemen die hierbij ontstaan worden jaren later nog gevoeld en de ruzie en problemen gaan zich dan pas uiten. Daarom; Regel het goed, regel het samen!

Begeleiding

Cijfermatig is de opvolging geregeld, maar u houdt zorgen over de toekomst. Wat nu?

Om ondernemers te begeleiden bij problemen en zorgen bij een opvolging in het familiebedrijf heb ik mijn coach traject voor opvolging samengesteld.

Ik help ondernemers en opvolgers zodat de opvolging in het familiebedrijf een mooie en waardevolle gebeurtenis wordt op die bijzondere doorgaande lijn.

Een opvolging in het familiebedrijf is meer dan een financiële exercitie, véél meer!

Volhart coaching begeleidt u bij de emotionele en relationele aspecten van de opvolging, omdat deze gezien en gewaardeerd mogen worden!