Familiebedrijf is kwetsbaar voor conflicten

Het is waardevol om in een familieonderneming werkzaam te zijn. Het is tegelijkertijd de kwetsbare combinatie van familie- en zakelijke belangen die regelmatig voor problemen en ruzie in het familiebedrijf, en in het slechtste geval voor het einde van het bedrijf, zorgt.

Door elkaar

Regelmatig hoor ik, in gesprek met een ondernemer uit een familiebedrijf, over de moeilijke situatie die opspeelt als de familiebanden en zakelijke banden door elkaar lopen en voor problemen in het familiebedrijf zorgen.

Ik denk hier aan verwachtingen, loyaliteit (of het ontbreken ervan), gebrek aan communicatie, verschillen tussen familieleden op gebied van interesses, toewijding en inzet. En het onvermogen van de ondernemer om dit in goede banen te leiden. Dit kost vaak zoveel energie dat het bij voorbaat al niet gedaan wordt.

Irritaties en conflicten in het familiebedrijf

Er komt nogal wat kijken om een familiebedrijf te leiden! Zo groeien kleine irritaties uit tot grote conflicten in het familiebedrijf, zoals bijv. de baas die zoon of dochter niet aan kan spreken op geleverde prestaties uit angst voor onvrede in de familie. Of er zijn problemen in de opvolging in het familiebedrijf als de vorige eigenaar een belangrijke rol op blijft eisen. Of er wordt helemaal niet meer met elkaar (maar wel over elkaar!) gesproken, terwijl er grote verwachtingen zijn. Daarbij ligt gemakzucht op de loer om de zaken aan te pakken. ‘Ach, we bestaan al zo lang, het zal wel weer loslopen…’.

e-book-2017

 Wilt u alles weten over de valkuilen in het familiebedrijf?

Lees dan mijn gratis E-book!

bart van rijsbergen

Waarom Volhart Coaching?

Ik kies voor het familiebedrijf!

Ik zorg ervoor dat de druk van de ketel gaat!

Ik help u verder met de succesvolle voortzetting van het familiebedrijf!

Graag luister ik naar wat er bij u speelt en wat uw behoefte is?

Met ondernemende groet,

Bart van Rijsbergen,

de coach voor familiebedrijven!