bordje

Familiebedrijf is kwetsbaar voor conflicten

Het is waardevol om in een familieonderneming werkzaam te zijn. Het is tegelijkertijd de kwetsbare combinatie van familie- en zakelijke belangen die regelmatig voor problemen en ruzie in het familiebedrijf, en in het slechtste geval voor het einde van het bedrijf, zorgt.

Door elkaar

Regelmatig hoor ik, in gesprek met een ondernemer uit een familiebedrijf, over de moeilijke situatie die opspeelt als de familiebanden en zakelijke banden door elkaar lopen en voor problemen in het familiebedrijf zorgen.

Ik denk hier aan verwachtingen, loyaliteit (of het ontbreken ervan), gebrek aan communicatie, verschillen tussen familieleden op gebied van interesses, toewijding en inzet. En het onvermogen van de ondernemer om dit in goede banen te leiden. Dit kost vaak zoveel energie dat het bij voorbaat al niet gedaan wordt.

Irritaties en conflicten in het familiebedrijf

Er komt nogal wat kijken om een familiebedrijf te leiden! Zo groeien kleine irritaties uit tot grote conflicten in het familiebedrijf , zoals bijv. de baas die zoon of dochter niet aan kan spreken op geleverde prestaties uit angst voor onvrede in de familie. Of er zijn problemen in de opvolging in het familiebedrijf als de vorige eigenaar een belangrijke rol op blijft eisen. Of er wordt helemaal niet meer met elkaar (maar wel over elkaar!) gesproken terwijl er grote verwachtingen zijn. Daarbij ligt gemakzucht op de loer om de zaken aan te pakken. ‘Ach, we bestaan al zo lang, het zal wel weer loslopen…’.

Het kan anders

Gelukkig kan het ook anders! Hoe zou het zijn als de conflicten in het familiebedrijf zijn verdwenen en iedereen weer op de juiste plek en met plezier zijn werk doet. Als de onderneming weer vitaal en winstgevend is en u zonder stress de leiding en sturing kan geven?

Stappen maken in uw familiebedrijf!

Mijn begeleiding is erop gericht u als ondernemer te ondersteunen bij de veranderingen en inzichten die nodig te zijn om uit een lastige situatie te komen. Het voorkomen en verhelpen van conflicten is meestal de vraag en de kern van mijn coaching werkzaamheden. Na het intakegesprek spreken we af wat het doel is en wie er een rol speelt bij de verandering. Met ieder wordt individueel gesproken en er zijn gemeenschappelijke gesprekken. Door de coaching komt er inzicht bij de betrokkenen; over hoe ze er zelf instaan en hoe de ander erover denkt. En wat het gemeenschappelijk belang is. Zo verandert een ‘ruzie’ in een persoonlijke ontwikkeling, meer verbinding en uiteindelijk tot de gewenste rust.

Bent u echt aan verandering toe, neem dan contact op. Ik help u graag!

Herkent u dit?

  • Er is onnodig veel spanning
  • U zit er middenin en ziet geen uitweg
  • Hulp van buiten vragen is lastig
  • Als het zo doorgaat is dat heel slecht voor ons bedrijf

Herkent u dit? Ik luister graag naar uw verhaal.

‘Van groot belang is het werken met emoties (wel of niet geuit) en persoonlijke belangen’.