Opvolging in het familiebedrijf

Een familiebedrijf functioneert als op een continue lijn waarop diverse knooppunten zitten. De lijn is ooit begonnen en waar en wanneer het stopt is onbekend.

Deze knooppunten zijn de belangrijke gebeurtenissen in het familiebedrijf zoals een verhuizing, een opvolging in het familiebedrijf of een overname. Ook het afscheid nemen van iemand die lang in het familiebedrijf werkzaam is geweest is een belangrijk punt.

Wat gebeurt er bij een opvolging in het familiebedrijf?

Bij een opvolging in het familiebedrijf komen 2 punten samen, iemand komt en iemand verdwijnt. De manier waarop is natuurlijk per familiebedrijf verschillend. Maar het is duidelijk dat het bedrijf overgaat van de ene hand in de andere. Aan de ene kant zal senior de regie moeten gaan loslaten. Immers junior kan pas ontvangen als er iets gegeven wordt.

Met name geldt dit voor bevoegdheden, de rol van de directeur en bijbehorende ‘status’ is iets wat lastig is te geven en nog lastiger om te nemen.

Begeleiding

Cijfermatig is de opvolging geregeld, maar u houdt zorgen over de toekomst. Wat nu?

Om ondernemers te begeleiden bij problemen en zorgen bij een opvolging in het familiebedrijf heb ik mijn coach traject voor opvolging samengesteld.

Ik help ondernemers en opvolgers zodat de opvolging in het familiebedrijf een mooie en waardevolle gebeurtenis wordt op die bijzondere doorgaande lijn.

Een opvolging in het familiebedrijf is meer dan een financiële exercitie, véél meer!

Volhart coaching begeleidt u bij de emotionele en relationele aspecten van de opvolging, omdat deze gezien en gewaardeerd mogen worden!

opvolging familiebedrijf

Wilt u eens praten over de opvolging?

Ik kom graag bij u langs om te luisteren naar uw verhaal!

Groepstraject opvolging.

Dit groepstraject is het stappenplan om de beoogde opvolger(s) in uw familiebedrijf te begeleiden naar de functie van directeur. In 5 trainingsdagen maken wij met een kleine groep (tot 6 personen) kennis met de rol van de directeur en de houding naar anderen, zoals familieleden en personeel. Het verder ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, het kunnen inzien van de eigen kwaliteiten, verantwoordelijkheden en tekortkomingen en het implementeren van deze nieuwe kennis en inzichten zorgen voor een mooie basis in het eerste jaar van het directeurschap. Een unieke leergang om met voldoende bagage aan uw nieuwe rol te beginnen!

Bent u hier klaar voor, vraag dan een adviesgesprek aan!

De volgende trajecten zijn speciaal voor ondernemers die 1 op 1 gecoacht willen worden!

VIP traject voor de opvolger

U wordt op persoonlijk niveau voorbereid op het leiden van het familiebedrijf.

  • U krijgt inzicht in uw innerlijke drijfveren, uw mindset en uw houding naar anderen in het bedrijf.
  • U gaat uw kwaliteiten en tekortkomingen onder ogen zien en zien en ervaren hoe het is om in de rol van eindverantwoordelijke te staan, verantwoordelijk voor uzelf en voor de  voorspoedige voortzetting van het familiebedrijf.

VIP traject voor de op te volgen persoon

In dit traject wordt u voorbereid op de relationele en emotionele aspecten van een overdracht  naar een volgende generatie. U gaat ondervinden wat er bij de volgende generatie speelt, wat ze van u verwachten en wat u kunt doen en laten om hen in voorspoed een goede kans te geven.