Een familiebedrijf functioneert op een continue lijn, waarop diverse knooppunten zitten.

De lijn is ooit begonnen en waar en wanneer het stopt is onbekend. Deze knooppunten zijn de belangrijke gebeurtenissen in het familiebedrijf zoals een verhuizing, een opvolging, een jubileum of een overname. Ook het afscheid nemen van iemand die lang in het bedrijf werkzaam is geweest is een belangrijk knooppunt.

Bij een opvolging komen twee punten samen; iemand komt en iemand verdwijnt. De manier waarop is natuurlijk per familiebedrijf verschillend, maar het is duidelijk dat het bedrijf overgaat van de ene hand in de andere.

Aan de ene kant zal senior de regie moeten gaan loslaten. Immers junior kan niet ontvangen als er niets gegeven wordt. Met name bevoegdheden, de rol van de directeur en bijbehorende ‘status’ is iets wat lastig is te geven en nog lastiger om te nemen.

Om ondernemers in het familiebedrijf te begeleiden bij problematiek en zorgen bij een opvolging heb ik mijn coachprogramma voor opvolging samengesteld.

Ik help ondernemers en opvolgers zodat de opvolging een mooie en waardevolle overdrachtgebeurtenis wordt op die bijzondere doorgaande lijn.